Алтернативните настилки материали като бетон, корк, и бамбук стават все по-широко използване в нови жилища. Бетонна плоча обикновено се използва в мазе и гараж, но за всички другите стаи на къщата изисква допълнително покритие. Вижте как да си направим къща с малко средства и много мерак. Още едно такова предложение е за ламинати, паркет, плочки, теракот, винил.

Дълготрайността очевидно е ключът и новите цветове в модели подови настилки на пазара създава алтернативи на стандарта.

Коркът е друг голям алтернатива за подова настилка. Корковите плочки са екологично чисти, изработени от естествени продукти и произведена от възобновяем ресурс. Коркът също е евтин, мек и спокоен. Коркът, но е податлив на увреждане от вода и се ограничава в цветове и стилове. Вижте и как да организираме уюта в дома.

Бамбукът е нов паркет опция, която тепърва започва да расте в популярност. Бамбукът е хубава алтернатива на дървени подове, като към нея се добавя голяма доза красота и елегантност. Бамбукът е много силна и стабилна основа, дори повече от много твърди дървесини. На подува или свиване също може да се противопоставя поради способността му да се справя с екстремни или колебливи температури и влажност. Изработени от естествен и високо възобновяеми материал, паркет бамбук също е чудесен избор за тези строители у дома, интересуващи се от екология и опазване на околната среда.

Най-често използваните материали за подови настилки са мокет, твърда дървесина, ламинат, винил, и керамични плочки. По външен вид, качеството и ефективността всеки материал се различава значително.

Килимите остават популярен избор за нови домове. Но без основната твърда подова настилка, нито едно помещение не може.

Килимът се състои от най-горния слой, наречен лице и най-долния слой, наречен подложка. Имайте предвид, най-тежките килими са по-трайни и скъпи. Съществуват няколко предимства на килимите, които ги правят практични за всеки под с ламинат, паркет, теракота. Килимът е удобен, топъл и често най-евтиният от всички възможности за завършек на подови настилки. Недостатъците на килими се изразяват в това, че могат да абсорбират влагата, петна, да събират мръсотия, косми и пърхот по-лесно от всичко останало.