Понякога не обръщаме внимание на скърцащите неща в дома ни, но друг път, точно кагато искаме да си починем, сякаш нарочно всичко започва да вдига шум. Как да премахнем това досадно скърцане с минимални усилия?

Скърцащи стълби

Ако можете да достигнете до задната част на стълбището, съвсем леко забийте малки, тънки, покрити с лепило дървени летвички  между скърцащите части, , които са дъските по дължината на стената на всяка страна на стълбището. Ако не можете да се вмъкнете зад стълбите, ще трябва да действате отгоре. Ако те са с мокет, ще трябва да изчакате до подмяната му. Внимателно отрежете шайбите с нож и боядисайте, така че да отговарят на цвета на вашите стъпала. Ако няма същия цвят, трябва да занете, че боядисани с по- светъл цвят ще са по- незабележими, отколкото в по- тъмен.

Матрак

Започнете с обръщане на матрака на обратната странана, завъртане и центриране на пружините. Ако все още скърца, вижте дали можете да разбера откъде точно идва скърцането. Ако матракът се търка в пружината или в рамката легло, например, уплътнете  мястота с някакъв плат. Ако пружината на матрака е виновника, приплъзнете малка плоча шперплат под него. Ако това звукът е като от вашата матрачна пружина и успеете да направите малка дупка в капака на кутията на пружината, можете да опитате леко да смажете вътрешената част на пружината. Или, може би рамката на леглото е виновна?

Рамката на леглото

Как да я спрете: Може ли скърцането бъде причинено само от краката на леглото, които се трият в пода. Ако е така, сложете гумени подложки между краката и пода. Ако не, махнете матрака.

Огледайте рамката на леглото, горната  и долната таблаа, затегнете всички разхлабени винтове и болтове. Ако конструкцията е метална, нанесете  смазка под формата на спрей навсякъде по частите, които се трият една в друга. Ако конструкцията е от дърво, се слага восъкнавсякъде, където се допират части. Пчелния восък работи най-добре, но парафина или дори една стара свещ, ще свърши работа, също. Сложете малки, покрити с лепило дървени вложки в хлабавите връзки, които могат да се развиват, когато дърво се свива с течение на времето. И накрая, ако забележите някой винт да се върти, напълнете мястото с течност „винто обтегач“.

Чешмата

Как да я спрете: Този досаден звук, който ви посреща всеки път, когато миете ръцете си, вероятно е причинен от триенето на метална дръжка с тялото на металното кранче. Може да се поправи чрез смазване на тялото. Развийте или отстранете капачката на кранчето.  Уверете се, че сифона на мивката е затворен, за да не го загубите в канала. След това извадете винта в центъра на копчето, бъдете  изключително внимателни,  да не го изтървете. След това махнете винта, дръпнете копчето на кранчето нагоре. Почистете вътрешността на дръжката на кранчето и на върха на тялото му с чиста, суха кърпа. Поставете равномерен слой водопроводна смазка, която можете да намерите във всеки магазин за части и пемонт на дома, откритата част на кранчето и от вътрешната страна на дръжката на крана също. Сменете дръжката на кранчето, завинтете и сложете капачката, след това измийте ръцете си спокойно. Ако не можете да отстраните тези изнервящи звуци, помислете за смяна. Още при преместването ви в новото жилище е добре да изхвърлите всички стари и повредени мебели.