Както можете да се грижите за дома си, така има много неща, които може да направите, за да запазите безопасността, сигурността на жилището си и един ден да е годно за живеене в дългосрочен план. Хидроизолацията в мазето е едно от най-важните неща, които можете да направите.

И това не е всичко. Без подходяща хидроизолация трудно биха се случили нещата.

Има много причини, поради които ви трябва водоустойчиво мазе:

  • Тъй като наводнения и течове се случват! Дори ако все още не сте имали проблем с водата, това не означава, че не съществува голям проблем зад ъгъла. Наводнения и течове са истинска бъркотия и могат да бъдат скъпи за почистване и ремонт.
  • Вие не сте строител, но е добре да имате водоустойчиви терени. Макар да издържат на влага трябва да вземете предвид, че вашият дом взима под внимание, основният фокус. Когато е построен дома, хидроизолацията най-вероятно не е направена и ако това е, работата най-вероятно не е до качество, а до ползвани материали и майстори.
  • С течение на времето Вашия дом може да наложи някои смени. Обикновено това се дължи на промените в нивото на влагата в почвата около, но понякога може и да е в резултат на ускорени процеси на гниене на тръби. Поради неправилно планиране от страна на строителя, евтини строителни техники или по-ниски качествени материали, всичко това може да ви изиграе лоша шега в даден момент. Каквато и да е причината, тези неща се случват, и могат да доведат до пукнатини и други промени, които да позволят по-голяма влага и дори теч в мазето.
  • Мухъл, плесен и бактерии. Гъбичките като мухъл и плесен, както и бактерии всички растат в тъмни, топли, влажни места и мазета определено отговарят на тази тяхна сметка. Някои хора са чувствителни към мухъл и плесен, което ги прави по-податливи на алергии и различни заболявания, предизвикани от подобни микроорганизми. Бактериите също растат във влажни мазета и докато някои бактерии са безвредни, а други могат да бъдат смъртоносни, то хидроизолацията може да е вярното решение. Хидроизолацията в мазето може дa ви защити от различни нападатели.
  • Влага в сутерена може да унищожи структурата. Малко количество от влагата може да извърви дълъг път, когато става въпрос за повреда на имущество. Вода и влага може да доведе до пукнатини във фундаментни стени, наред с други проблеми и с течение на времето, това може да доведе до сериозни структурни щети. Освен това, влагата може да доведе до развитие на плесен и бактерии. Те могат да направят семейството ви податливо към заболявания. Помислете за качествените строителни материали. Накрая, вредители, които могат да дойдат в дома през пукнатини, причинени от влага, както и гризачи или термити могат буквално да разяждат сградата, в крайна сметка такъв дом няма да е подходящ за живеене.