Докато индивидуалното предпочитание е може би най-важният фактор при определяне на най-добрия матрак за всеки човек, има някои общи правила какво представлява един добър матрак.

Като цяло, повечето хора предпочитат по-твърд матрак, който дава на гръбначния стълб по-голяма подкрепа. Въпреки че няма окончателно литература, че абсолютната подкрепя в точно това твърдение, има смисъл и е полезно да имаме поддръжка на гръбначния стълб по време на сън. Смята се, че един матрак трябва да осигури подкрепа за гръбначния стълб във всички точки (по естествени извивки на гръбнака му) и да запази гръбнака в една и съща позиция на тялото, както е актуалната му поза. Това как да решим и кой да изберем е важна тема.

Докато една фирма за матраци Нани, може да предложи матракът да е по-мек и да поема всяка част от тялото, то за клиентът, по важен ще е комфорта и индивидуалните му нужди.

Ако потребителят на матраци има възпаление на бурсата над бедрата, то той може да е особено чувствителен към болки създадени от един матрак, който е прекалено твърд. Хората, които спят на една страна, оказват натиск на точки в бедра и рамене и са притиснати към матрака – може това да ги накара да са по-чувствителни към по-твърд матрак.

Няма съществени външни сили върху гръбначния стълб, които също оказват влияне и тогава твърдият матрак да се окаже недотам практичен.

Ако човек се чувства по-удобно в по-мек матрак, или дори водно легло, то е напълно разумно да се погрижи за това.

Като цяло правило, всеки матрак има за цел да помага на човек за по-качествен сън и по този начин той да се събужда отпочинал и освежен, без болка и скованост и пр. Това вече може да се каже, че е идеалния матрак за дадено лице. Ако искате да зарадвате любимия или децата си, то подарете комфорта в дома.