Какво да не допускаме при започване на ремонт

Стартирането на домашен ремонт изисква предварителна сериозна подготовка. Идеите, които имате, трябва да са под формата на проект с тона визия как да изглежда дома след ремонта, материалите, които ще използвате, бюджета, с който разполагате и др. Нямате ли готов проект, не поемайте никакъв ангажимент. Определено нещо ще се обърка. Ето още няколко важни неща, с които трябва да се съобразите преди да стартирате ремонта.

  1. Да не се работи без фонд за непредвидени ситуации и допълнителни ремонтни дейности. Ако ви кажат, че работата, която искате да свършите ще изисква повече разходи, отколкото сте очаквали или предвидили в бюджета, трябва да се съобразите с това. Почти невъзможно е един човек да изготви реалистичен бюджет за един ремонт. Не се отказвайте да увеличите бюджета. Ако следвате правило номер едно и да изпълнете всяко решение в уречения срок, най-вероятно може да се разминете само с 5 на сто увеличение на разходите при извънредни ситуации, ако имате добър изпълнител.
  2. Не позволявайте на деца и домашни любимци да ви се пречкат в краката. Въпреки, че хората, които работят в дома ви често ще се опитват да ви успокоят, че вашите домашни любимци и деца няма да им пречат, не се съгласявайте – никак не е безопасно да има деца или животни в близост до строителна площадка. Винаги има опасност от нелепи инциденти.
  3. Не живейте в дома си по време на ремонта. Повечето хора пренебрегват това правило и то по основателна причина. Ремонтът е скъпо удоволствие, а се изнасянето от дома само увеличава разходите. Ако не можете да се преместите за целия период, опитайте се да планирате отпътуване за известно време и настаняване на чисто, удобно място за пребиваване, когато не можете да приемете непрекъснатото движение в дома, разхвърляната и стресираща строителна площадка.
  4. Не се разсейвате. Може да звучи грубо, но всяка минута разговор с някой, който работи по къщата ви, забавя проекта. Важно е и какво влияние върху работата ще окаже разговора? На електротехника не се плаща да прекара 30 минути в почивка и разговори.
  5. Не пренебрегвайте това, което иска къщата. Въпреки, че някои хора могат да излязат облечени с чифт качествени и модерни маратонки, съчетани със смокинг, всъщност това може да се окаже ужасно погрешно. При къщите е същото. Може ли ултрамодерна кухня в викториански кафяв камък да се използва? Абсолютно, но се уверете, че можете да я актуализирате. Не трябва да си мислите, че една къща не може да се развива с времето. Няма твърди и бързи правила – просто опознайте къщата си, докато живеете в нея направете проучване за нуждите, преди да извадите чука.
  6. Не работете без дизайн. Някои проекти изискват архитект, някои интериорен дизайнер, а понякога и от по-талантлив строител ще получите своя естетически и добър план за ремонт. Каквото и да правите, не започвайте с ремонта без подробен план. Много си елементи взаимодействат в пространството – изкарайте всичко на хартия и ще решите проблемите преди те да възникнат. Може да имате възможност да изградите функционално пространство, без план, но ако искате по-функционално и красиво пространство, наемете дизайнер. Не разрешавайте строителите да работят без да са извършили добре планирано почистване и извозване на строителни отпадъци от обекта. Може да съчетаете почистването и извозването до депо с доставката на пясък и нови строителни материали.