Всеки от нас има в дома дограма. Било то дървена, алуминиева или пвц дограма. Що се отнася до материала, от който днес са направени прозорците, новата технология е открита през 1835 г. от химик, който е работил в продължение на повече от осем години.

В лабораторни условия той синтезирал основния материал и достигнал до формулата, която ние използваме на настоящия етап. Познатите ни днес прозорци са станали популярни през 1931. Сега учените работят, за да направят PVC-трайно и по-евтино по отношение на разходите.

Когато България открива PVC дограма?

За първи път, този „продукт“ идва при нас в началото на 90-те години на миналия век. Ние го занесохме до нас от всички краища на света, тъй като нейните производители в страните от ОНД все още са били. На първо място, хората не се доверяват на новия продукт, а цената е твърде висока. Но тогава цената постепенно започва да намалява, а хората осъзнаха, че не всички прозорци са едни и същи и разликата между тях е все още значителна. Ето и някои проблеми с канализацията.

В началото на 21 век, някои от най-големите инвеститори са германци. При тях е характерна прозоречната технология, която по-късно приемат някои руските продукти и стават техни конкурентни. Бързо измества турските и американските производители и на пазарът вече има много създатели на различни видове дограми.

И най-накрая – още един интересен факт.

След като американците осъзнават какво е „златна мина“, бързо започва да се гради план за възстановяване на титлата подсилена в пластмасова ПВЦ дограма. Странното е, че бързо идва и печели европейския пазар. В крайна сметка, всеки иска да се докаже, че техните учени са създали толкова уникални, удобни и популярен продукти, които днес масово използваме.

Вижте още за интернет на нещата.