1. Трудно оттичане

Като начало започнете с топла вода. Затворете сифона, напълнете мивката с топла (или дори гореща) вода, след това внимателно отворете тапата на канала. Тежестта и топлината на мивката, пълна с топла вода понякога ще изтласка заседналите боклуци. Може да се наложи да повторите това няколко пъти, за да видите резултата.

Повечето запушвания при ваната и душа са причинени от косата. Лесно решение е да махнете капака на канала, направете една телена закачалка, наподобяваща малка кука. Вкарайте куката в канала. След това я завъртете и внимателно я издърпайте нагоре. Голяма част от натрупаните косми ще се закачат и ще започне бавно източване.

Ремонти в банята

  1. Шумни кранчета

Обикновено, това е въпрос на износено уплътнение или друг компонент на крана. Водата преминава през клапана, а свободната част вибрира, издавайки неприятен звук. За да го премахнете, разглобете кранчето, като спрете водата в системата – обикновено чрез спирателен клапан под мивката – свалете кранчето, действието е толкова просто, колкото да развиете винт. Ако е скрито под декоративна капачка, повдигнете капачката с върха на ножа. Не забравяйте да правите снимки на кранчето, преди и по време на демонтажа да направи сглобяване по правилния начин. Ще видите една голяма гайка, която е част от тялото на клапана. Разхлабете гайката, като я завъртите с гаечен ключ, след това внимателно го извадете. Занесете клапана до местния магазин за ВиК части или център ремонти в дома и купете същия. След това сглобете като правите справка със снимките.

  1. Кранче с котлен камък

Вярвате или не, обикновена стари бял оцет може да се пребори с тези водни неприятности. Просто избършете крана с напоена с оцет гъба, изплакнете обилно и след това подсушете със суха кърпа. Ако това не свърши работа, накиснете няколко хартиени кърпи в оцет, а след това ги увийте около вашето кранче. Оставете ги там за една нощ. Махнете ги на сутринта, след това измийте кранчето с обикновен сапун и вода, обработете всякакви упорити петна с натъркване на малко сода за хляб с помощта на стара четка за зъби. Изплакнете обилно и след това подсушете добре. Старателното подсушаване ще осуети новото наслояване на котлен камък. Дръжте кърпа от микрофибър на удобно място, за да сушите с нея всеки път при необходимост.

  1. Спукан душ

Обикновено това е само въпрос на прекомерен минерално натрупване или износени гумени уплътнения, където душа се свързва с тръбата. За да се определи точно проблема, отстранете душа с клещи или гаечен ключ, като се внимава да не се огъне тръбата, към която е прикрепен. За защита на финала, увийте металните части с малко парцал, за да не са в пряк контакт с вашите инструменти. Ако уплътнението изглежда износено, идете с него в магазина, за да вземете същото за смяна. Почистете душа чрез накисване в оцет за една нощ. На сутринта, мушнете клечка за зъби в дупките на душ и го изтъркайте. Поставете отново. Разбира се, винаги можете да пропуснете двете стъпки за почистване и смяна на уплътнението и просто монтирайте чисто нов душ.

Тези действия можете да направите и при преместването в нов дом, ако не сте сменили обзавеждането на банята. След преместването на всичките ви вещи пробвайте всички кранове, за да ги ремонтирате, ако е необходимо.