Вашата къща се посещава от някои нежелани гости? Такива практически са термити и вредители, които обитават стари мебели.

В продължение на много години, домовете ни са се превръщали в убежища за много вредители. Най-големите ни активи в борбата с тях са естествените грижим. Като дойдем лятото, вредители се възползват от по-топлото време, особено термитите. Ето, защо е важно да се помисли за изхвърляне на мебели и цялостно почистване на апартамента.

Шокиращо, 25% от домове могат да бъдат засегнати от термити, а щетите, често не се покриват от застраховка. С почти половината от населението активното намаляване броя на химикали използвани около дома, изправя множество собственици пред дилемата как да се предотврати нахлуването на вредители, без използване на химикали. За щастие, има няколко неща, които можете да направите.

  1. Добре е да познавате своя враг

Важно е да се знае какво работи срещу малките гадинки. Термитите са един от най-разпространените домашни вредители и един от най-разрушителните за мебели. Техният основен източник на храна е дървения материал, както се съдържа в и около дома. Тухла и бетонни плочи също са изложени на риск от термитни атака – пукнатини в бетона са точки за достъп на термити във вътрешните стени и подове от дървен материал на дома.

  1. Потърсете признаци, които издават присъствието на термити около вашия дом

Има няколко издайнически признаци, които може да използвате, за да се определите, дали имате термити:

* Най-очевидни са рояците термити (приличащи на летяща бяла мравка, която често е грешена с молци).

* Държи под око и наличието на малки купчини от отломки около или вътре в дома и се грижете за напукана или нарушена боя за дърво, кухини в дървен материал, канали на тръби или фундаментни стени.

  1. Направете дома си по-малко „приятелски за термити“

Въпреки тяхната разрушителна природа, има стъпки, които можете да предприемете, за да се предотврати образуването и разрастването на термити около дома:

* Премахването на отломки, особено дърво, в дома и под къщата ще отнеме източника на храната им.

* Близо до пукнатини в основата на вашия дом, може да има счупени керемиди и изтичащи водосточни тръби, тъй като те могат да осигурят атракция и входна точка за термитите.

* Изтичанията на гореща вода от ВиК и климатици, привлеча също термити.

* Дръжте градината в добре поддържан вид. Струпаният мулч и легла за посеви в двора могат да се превърнат в убежища за вредителите.

  1. Годишна инспекция

Препоръчва се проверка за термити най-малко веднъж годишно. Термитната инспекции действат като система за ранно предупреждение. Извършва се от квалифицирани експерти. Ранното откриване струва много по-евтино, отколкото да се плаща за обширна ремонтна дейност и поправяне на щети по-късно!

  1. Инвестирайте в безопасни химически бариери срещу термити

Съществуват много по-безопасни начини за справяне с термити, които са щадящи и за деца, домашни любимци и околната среда. Такива действат като защитна бариера, за да спре термитното хранене в рамките на часове.